środa, 25 maja 2011

Flammkuchen


Składniki (na jeden wsad do pieca)
ciasto

   * mąka - 100 gram
   * oliwa - 1 łyżka
   * sól - szczypta
   * woda - trochę
   * jajko - 1

farsz

   * śmietana 18% gęsta - opakowanie
   * sól do smaku
   * pieprz do smaku
   * boczek dowolna (może być szynka, pieczarki itp. albo z samą cebulą)
   * cebula dowolna


Sposób przyrządzenia
Składniki na ciasto wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto, rozwałkować na
bardzo cieniutki placek. Na łyżce masła podsmażyć, aby zmiękły -
boczek pokrojony w paski i cebulę pokrojoną w piórka. Gotowy placek
posmarować śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem, posypać farszem.
Piec 15-20 min w nagrzanym do 260 stopni piekarniku. Najlepiej użyć do
tego kamienia do pizzy, jeśli takiego nie posiadamy to na blaszce nie
posmarowanej żadnym tłuszczem itp. (wygodnie jest rozwałkować na
papierze do pieczenia  - na papierze wchodzi do pieca i z niego
wychodzi, bo pojedyncza porcja wali malizną jak nie wiadomo co)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz