5 żółtek
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 szklanki gęstej słodkiej śmietany
0.5 szklanki brązowego cukru
4 - 6 małych okrągłych naczyń żaroodpornych (wielkości filiżanek)
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 szklanki gęstej słodkiej śmietany
0.5 szklanki brązowego cukru
4 - 6 małych okrągłych naczyń żaroodpornych (wielkości filiżanek)
1. Nagrzać piekarnik do 135 stopni Celsiusza
2. Ubić mikserem żółtka z cukrem na gładką białą masę
3. Wmieszać śmietanę i wanilie
4. Rozlać masę do żaroodpornych naczynek
5. Wstawić naczynka do blachy napełnionej gorącą woda (na wysokość polowy naczynek)
6. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika
7. Piec 1 godzinę
8. Ostudzić i wstawić do lodówki na 24 godziny
Przed podaniem wyjąć z lodówki i posypać brązowym cukrem, cienka warstwę ale tak, aby pokryć dokładnie cala masę. Posypane naczynka wstawić opalić (aż do stopienia cukru) palnikiem - ew. na 1 minutę pod samą spiralę w gorącym piekarniku.
Uwaga deser bez skarmelizowanej skorupki można przechowywać w lodowce przykryty przez parę dni.
2. Ubić mikserem żółtka z cukrem na gładką białą masę
3. Wmieszać śmietanę i wanilie
4. Rozlać masę do żaroodpornych naczynek
5. Wstawić naczynka do blachy napełnionej gorącą woda (na wysokość polowy naczynek)
6. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika
7. Piec 1 godzinę
8. Ostudzić i wstawić do lodówki na 24 godziny
Przed podaniem wyjąć z lodówki i posypać brązowym cukrem, cienka warstwę ale tak, aby pokryć dokładnie cala masę. Posypane naczynka wstawić opalić (aż do stopienia cukru) palnikiem - ew. na 1 minutę pod samą spiralę w gorącym piekarniku.
Uwaga deser bez skarmelizowanej skorupki można przechowywać w lodowce przykryty przez parę dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz