wtorek, 23 grudnia 2014

Rogaliki p. Bożenki albo makowiec

Przepis od mojej Mamy. A ciasto ma być bardzo dobre do makowca (zaraz spróbujemy).
A rogaliki może na sylwestra...

1 kostka masła lub margaryny
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
2 łyżki cukru pudru (lub 4 łyżki kryształu)
2 jajka + 1 żółtko
1/4 l śmietany

Drożdże ze śmietaną wymieszać i odstawić do wyrośnięcia

Mąkę, cukier i tłuszcz posiekać

Połączyć z drożdżami i jajami, wyrobić

Ciasto może służyć jako podstawa do makowca, który wygląda tak:
Masa do maku? Jak kto lubi: może być nawet z puszki.
Tym razem robiliśmy sami prawie od zera (to znaczy poza 'siała baba mak a dziada posadzili').
Mak gotowany (dość długo), potem mielony 3 razy i przesmażony z masłem cukrem, miodem i aromatem migdałowym. Do tego rodzynki (zaparzyć), trochę skórki cytrynowej i piana z białek. Oczywiście można dodać inne dziwolągi.

Kruszonka: 8dag mąki, 4 dag margaryny albo masła (z lodówki) i 4 dag cukru. Posiekać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz