wtorek, 23 grudnia 2014

Sernik Dziadka Janusza

Pół dnia szukałem i w końcu znalazła sie ta kartka :D
Przepis pochodzi od Dziadka Janusza a został wyrwany od mojej Aktualnej Teściowej

1 kg sera (twaróg pełnotłusty) w kostkach
2. czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
3/4 kostki margaryny lub masła
10 jaj
rodzynki
skórka pomarańczowa (jak ktoś lubi)
aromat rumowy, arak itp.
2 cukry waniliowe

Zółtka utrzeć z margaryną i cukrem na masę. Masą połączyć z serem i dobrze wymieszać.
Dodać sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy, mąkę, ew. zapachy i wszystko dobrze wymieszać.

Ubić pianę z białek na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając.

Formę do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać mąką.
Piec w 180 st. C ok. 1 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz